Menu

SPORTIEF MAARHEEZE

Bewegen is gezond, in Maarheeze kan er naar hartenlust gesport worden.
Ontdek hier de sportieve kant van Maarheeze.

 

Collage van sporten 
Maarheeze heeft op sportief gebied veel te bieden. Van oudsher wordt hier voetbal en paardensport beoefend en sinds midden jaren vijftig is het dorp bekend om zijn wielerronde, ofwel de ‘Mijl van Mares’. Maar vrijwel elke tak van sport kan op het lokale sportpark ‘De Romrijten’, in de sporthal van ‘De Smeltkroes’ of elders worden beoefend.

In 1932 werd in Maarheeze voetbalclub EDO (Eendracht Doet Overwinnen) opgericht. Tegenstanders spraken soms van ‘Elf Domme Ossen’. De verenigingskleuren waren evenals nu: oranje shirt en zwarte broek. Het eerste voetbalveld werd in 1932 door de vereniging zelf aangelegd op een zandvlakte gelegen op de zogenaamde ‘schietberg’, enkele honderden meters achter de huidige woonwijk ‘El Pinar’ richting Someren. In 1934 werd een nieuw voetbalveld betrokken achter Café Lammers (nu Meidoornstraat) en vanaf 1938 werd er gevoetbald op een veld direct rechts achter de spoorwegovergang, basis van het huidige sportpark. Tijdens de oorlog lagen de activiteiten stil, maar na de oorlog ging men als RKVV Maarheeze door, inmiddels omgedoopt in VV Maarheeze.

Naast het voetballen kwamen met de groei van Maarheeze ook andere sporten en dus verenigingen tot ontwikkeling zoals volleybal (VCM), handbal (MAHAK en KPJ), hockey (Hockey club Cranendonck), korfbal (Korfbal club Maarheeze) en ook een handboog- , schiet-, badminton-, zaalvoetbal- en een hardloopvereniging en diverse andere sportverenigingen.

Paard
Vóór de Tweede Wereldoorlog kende Maarheeze ook een afdeling van de landelijke ruiterij. Naast paarden is er sinds 1970 ook een ponyafdeling binnen de ‘Maresca Ruiters’. Jarenlang speelden zij een belangrijke rol in de regionale sportwedstrijden. Met name tijdens dressuurwedstrijden voor de jeugd in achtallen heeft de vereniging in het verleden veel successen weten te behalen. Sinds 2015 hebben de Maresca Ruiters tevens een menafdeling met actieve menleden.

Wielrenner
Een belangrijk evenement in Maarheeze is en was de wielerronde van Maarheeze, later omgedoopt tot de ‘Mijl van Mares’. Sinds 1956 wordt deze, met enkele jaren onderbreking, in de kern van het dorp verreden. Aanvankelijk voor amateurs, vanaf 1963 ook voor profs en sinds 1978 staat het wielerspektakel als succesvol avondcriterium op de nationale wieleragenda. Jarenlang waren lokale bedrijven als Seven Up (frisdrankenindustrie Winters) en Van Gansewinkel de sponsoren. Het evenement heeft Maarheeze voorgoed op de kaart gezet.

 

Voor meer informatie:

WERKGROEP:

Jan Valkenburg (Voorzitter)
Stefan den Ouden (Muziekhuis)
Mari Janssen (Dorpsraad)
Louis Vankan (Gemeente Cranendonck)
Frank Bax (Cachet maatwerk in hout)
Brigitte de Bont (Bontjes’ oog voor detail)
Jasper (Briks) van Seggelen (graffiti kunstenaar)
Gart Smits (graffiti kunstenaar)

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Reinigen viaduct: Harm van Og (CleanUp totaalreiniging)
Ontwerp en huisstijl: Brigitte de Bont (Bontjes’ oog voor detail)
Wandschilderingen: Graffiti kunstenaars Jasper (Briks) van Seggelen en Gart Smits
Beplakking geluidswanden: Pim van Dooren (Just ABC)
Historische foto’s en teksten: Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’
Website techniek: Ramon Weren (Trendo Communicatie en Webdesign)
QR-borden frames: Frank Bax (Cachet maatwerk in hout)
Communicatie: Jolanda Kros (Gazeuse Communicatie & Evenementen)
Facilitering werkgroep en uitvoerders: Borrelbar Kikkerop
Vergunningen en wegafsluiting: Gemeente Cranendonck